Rere el rastre de l’ós i la brama del cérvol amb AVAFES BCN

Posted: October 15, 2016 in Uncategorized

Durant es dies 1 i 2 d’Octubre, uns quants socis d’AVAFES van gaudir d’un cap de setmana al refugi La Pleta del Prat, situat a gairebé 1800 m d’altitud, prop de Tavascan. El guarda del refugi que ens va acollir, el Ieltxu Azkárate, és un conegut rastrejador d’óssos que ha recorregut tot el Pirineu Oriental buscant aquests animals, com a part del seu projecte personal anomenat Piro’s Explorer.

Os (Refu).jpg

Amb el Ieltxu vam realitzar una excursió de rastreig d’óssos, on vam observar zones de pas d’aquest i d’altres animals (cérvols i cabirols) i restes de pèls.

_DSC0064.JPG

Els pèls d’ós, ondulats i fins, són molt característics. Es solen trobar en arbres sense branques baixes situats a prop de les zones de pas, on queden enganxats gràcies a la resina.

Os (rastre).jpg

Va ser un cap de setmana molt interessant, on estudiants de diferents carreres relacionades amb la fauna i l’ecologia van poder debatre temes molt actuals relacionats amb la conservació de grans mamífers al Pirineu, com per exemple l’impacte causat pels humans en els seu hàbitat natural, les causes que han dut a certs animals fins al punt de l’extinció en les nostres muntanyes, i com els éssers humans ens hem implicat (ja sigui de forma positiva o negativa) en aquests canvis.

Os (xerrada).jpg

Els socis d’Avafes van tenir l’oportunitat també de parlar amb un pastor  encarregat de protegir el ramat dels possibles atacs de l’ós ja que les seves ovelles pasturen durant els mesos de primavera i estiu per territoris on hi habita aquest mamífer emblemàtic del Pirineu. El projecte europeu “Life” és l’encarregat d’impulsar i ajudar (a través de gossos mastins i de subvencions) a aquest i altres pastors que es poden veure afectats pels óssos.

Vam aprofitar també el cap de setmana per escoltar i observar la brama del cèrvol, un fenomen reproductiu molt característic d’aquesta espècie que es produeix durant el zel de les femelles i que dura des de mitjans de Setembre fins a mitjans d’Octubre. Els cèrvols a través de crits i baralles pretenen imposar-se per sobre dels altres mascles de la zona per tal de fecundar a les femelles i així contribuir en la propagació de l’espècie.

_DSC0121.JPG

Aquesta sortida ens va servir per conèixer-nos una mica més entre tots, fer pinya i sobretot, divertir-nos, ja que el bon humor, els riures, els jocs i les cerveses van ser-hi presents tota l’estona.

os-ambient

En definitiva, va ser un cap de setmana 100% AVAFES difícil d’oblidar per part de la junta, i esperem que pels socis que ho vau poder gaudir, també. És per això que si us ha agradat, us motivem a que vingueu a totes les activitats que organitzarem al llarg del curs i que convenceu també a tots els vostres amics perquè puguin compartir amb vosaltres un món tan bonic com el de la fauna salvatge i exòtica.

os-tots

AMUNT AVAFES!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s