Una tarda entre ximpanzés – Visita a la Fundació Mona

Posted: December 2, 2015 in Uncategorized

El passat 31 d’octubre els membres d’AVAFES vam tenir l’oportunitat de gaudir d’una sortida molt interessant a la Fundació Mona.

La Fundació Mona es una entitat sense ànim de lucre que te com a objectiu el rescat i la rehabilitació de primats. El centre de recuperació i rehabilitació es troba situat a Riudellots (Girona) i actualment acull a 13 ximpanzés i 4 macacos, la majoria d’ells decomissats. Aquests animals pateixen tot tipus de problemes psicològics i en alguns casos físics, cosa que impossibilita el seu retorn al medi natural, per això, el objectiu de la fundació es oferir un espai on aquests ximpanzés i macacos puguin viure una vida digna de la manera més similar possible al medi natural.

Però cal buscar els orígens… Degut a la proximitat amb Àfrica, Espanya es un punt clau del comerç il·legal de ximpanzés i altres primats, són retinguts en pèssimes condicions en col·leccions privades, zoos, circs, i altres parcs d’atraccions. Quan es troben en condicions il·legals, son retirats dels seus propietaris i arriben a MONA. En aquest punt es necessari iniciar el procés de resocialització, on el ximpanzé o macaco coneix progressivament els seus futurs companys i aprèn poc a poc els comportaments propis de la seva espècie. No es possible retornar-los al medi, però a Mona tenen la possibilitat de tornar a ser primats vivint en un ampli recinte naturalitzat, en companyia d’altres individus de la seva espècie i amb la possibilitat de desenvolupar comportaments típics dels individus en llibertat.

Pocs membres però bons, vam iniciar la visita, que consistia en donar una volta al recinte, un enorme tancat dividit en dues seccions en les quals es reparteixen les dues famílies de ximpanzés que hi ha a MONA, una només de mascles i una altra mixta. També vam poder veure un altre recinte més petit construït de manera exprés per la descoberta d’uns casos de macacos que era imprescindible rescatar el més aviat possible. Durant la visita ens van explicar els diferents casos dels animals que allí vivien, el origen i la evolució positiva observada des que estan allí i el funcionament de les rutines diàries.

20151031_174842.jpg

Finalment acabo amb una reflexió des del punt de vista personal, ja que jo considero molt enriquidora aquesta visita per la nostra formació ja que ens dona una visió del mon del tràfic il·legal d’espècies salvatges, un món del que, com a mínim jo, n’era poc conscient. Com a veterinaris hauríem de fer la reflexió i intentar recomanar al públic no adquirir animals salvatges (ni legal ni il·legalment) si no se’ls pot  garantir un benestar òptim duran totes les etapes de la seva vida, i en aquest cas ja no parlo només de ximpanzés, que potser son una mascota poc freqüent, sinó també de lloros que mai volaran lliures o iguanes que passaran la seva vida tancades en un terrari 1m2.

Simplement us recomanem que aneu a la fundació Mona on estaran encantats de fer-vos una visita i presentar-vos els ximpanzés i macacos que allí viuen.

Mes informació: http://fundacionmona.org/ca/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s