AI, QUE MONA! (Crònica de la visita a la Fundació MONA)

Posted: September 25, 2014 in Uncategorized
La Fundació MONA està situada a Riudellots de la Selva i es una entitat sense ànim de lucre. El seu objectiu és el rescat i la rehabilitació de primats. Avui dia s’hi troben 13 ximpanzés, separats en dues famílies.

Tots aquests ximpanzés son animals rescatats per les autoritats o donats per particulars, i la majoria mostren algun tipus d’afecció psicològica (estereotípies). L’objectiu principal del centre és dotar aquests animals d’una vida digna i intentar que recuperin els comportaments normals de la seva espècie.

Conseqüentment hi ha un gran nombre de gent treballant en l’estudi del comportament dels primats i en nous mètodes per enriquir el seu ambient. És una feina molt dura, però molt gratificant.

Al ser una associació sense ànim de lucre necessiten finançar-se d’alguna manera. Per això, quan van fer el dia de portes obertes de la fundació vam aprofitar per a visitar-los.

Vam arribar a MONA de bon matÍ, i ja estava ple! El membre d’AVAFES, Carles, havia estat fent pràctiques al centre, així que vam tenir un tracte especial (va ser ell mateix qui ens va fer la visita).

La visita consistia en donar una volta al recinte. Aquest és un enorme tancat dividit en dues seccions, en les quals es reparteixen les dues famílies de ximpanzés que hi ha a MONA, una només de mascles i una altra mixta.

Un altre cas molt interessant era el d’un ximpanzé el qual no sentia dolor, i s’havia arribat a arrencar varis dits d’una mà. El Carles ens va explicar d’on provenien cadascun dels ximpanzés. La majoria tenien histories molt tràgiques. Un en particular, el Charly, s’havia passat varis anys tancat en una caixa d’un metre per un metre. Això havia provocat que cresqués deformat i ara la seva esquena està molt, però que molt torta.

Sin títddulo

També ens va parlar del procés d’inserció de cada ximpanzé a les famílies. El ximpanzés són animals molt forts i poden matar-se els uns als altres. Per a què un ximpanzé pugui entrar en una família ha de passar un temps en gàbies de ressocialització, on anirà coneixent un per un a tots els membres, i aquests, un per un, l’hauran d’acceptar. Nomes després d’un procés que pot comportar mesos podrà unir-se als seus companys en les gàbies exteriors.

Per últim, un altre tema que es va tocar molt va ser l’enriquiment. Hi ha dos tipus d’enriquiment: l’ambiental i l’alimentari. Ambdós consisteixen en proposar reptes als ximpanzés per aconseguir alguna cosa que volen (normalment menjar). La part que ens va cridar més l’atenció van ser les capses problema. Són capses que contenen algun aliment i els “ximpas” han de descobrir la forma d’obrir-les. Ens van deixar provar-ho i…no és pas fàcil!

Vull donar més importància als grans oblidats. Els macacos. Aquest animalons també estan a MONA, són animals decomissats que venien de Gibraltar. Els macacos tenen un recinte a part, on hi viuen 4 individus junts. Són animals, a diferencia dels ximpanzés, molt més revoltosos. Els treballadors de MONA tenen seriosos problemes per fer l’enriquiment, ja que destrossen tot el que els posen.

Sin txxítulo

Per acabar, cal remarcar la important feina que fa la gent de MONA i recordar que aquests animals no són mascotes. Un ximpanzé pot semblar un nadó quan es petit, però en dos o tres anys serà deu cops més fort que tu, i impossible de tenir a casa. Tu podries viure tancat en una gàbiad’un metre quadrat? Aquesta també és la seva situació al circ i altres organitzacions de lucre. Intenteu evitar els llocs on no tinguin animals en bones condicions.

Gracies a tots per l’experiència!

Sin título

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s